Wednesday, April 2, 2008

Tragedi hidup Sufiah

Saya catatkan memori kegemilangan dan cerdiknya seorang pelajar kacukkan melayu beragama Islam yang akhirnya terjerumus dalam kegiatan tidak bermoral.Punca terjadinya keadaan bagini bersebab tiada jati diri dan ceteknya pengetahuan mengenai ugama Islam.Dalam usia yang bagitu muda iaitu 13 tahun Sufiah menjadi pelajar universiti di London. Sepatutnya dalam usia bagini sufiah perlulah juga memantapkan diri untuk menjadi insan yang cermelang dalam pengetahuan ugama Islam di samping pemelajaran subjek pengetahuan lain.Kerana terlalu mengejar ilmu matematik dalam usia yang bagitu muda akhirnya ilmu keagamaan terabai.Sepatutnya ilmu matematik dan ilmu keagaman perlulah seimbang
untuk membolihkan perjalanan hidupnya menjadi seorang yang beriman dimasa hadapan teratur.Kini semuanya telah berlaku harapan kita semua biarlah Sufiah bertobat dan kembali kepangkal jalan. Moga moga apa yang dilamainya itu menjadikan kepada kita satu tauladan supaya tidak terlalu mengejar ilmu kedunian. Biarlah setiap pelajaran dan pengatahuan yang kita pelajari itu makin memantapkan keimanan kita dan makin mendekatkan diri kita kepada Allah dan agama Islam.LONDON 30 Mac – Sufiah Yusof, seorang kanak-kanak pintar matematik yang pernah menggemparkan dunia apabila layak memasuki Universiti Oxford pada usia 13 tahun, tidak putus-putus ditimpa nasib malang.Selepas bapanya, Yusof Farooq dipenjara atas kesalahan melakukan serangan seksual ke atas dua gadis berusia 15 tahun yang mengikuti tuisyen matematik di rumahnya, Sufiah pula kini dilaporkan menjadi pekerja seks.
Tragedi yang melanda kanak-kanak genius itu dibongkar oleh wartawan News of the World yang menyamar sebagai pelanggan, di flat murah yang didiaminya di belakang lorong di Salford, Manchester.

Sufiah dikatakan terbabit dalam kegiatan tidak bermoral itu, untuk menyara hidupnya sejak beberapa tahun lalu.Entah di mana silapnya, gadis dengan senyuman menawan itu yang kehebatannya sepatutnya menjadikan dia wanita kaya, terpaksa memilih jalan itu untuk terus hidup. Menurut akhbar itu, Sufiah dilaporkan mengiklankan ‘khidmatnya’ melalui Internet dengan tawaran 130 pound (RM830) untuk setiap sesi.
Dengan memakai nama samaran Shilpa Lee, dia antara lain menggambarkan dirinya sebagai ‘pelajar bijak dan seksi’ yang menyediakan perkhidmatan setiap hari dari pukul 11 pagi hingga 8 malam.Dalam iklannya, menurut tabloid tersebut, Sufiah juga menyatakan dia lebih gemarkan ‘lelaki tua yang budiman’. Seorang bekas rakannya menyifatkan tindak-tanduk gadis itu sebagai: ‘‘Sesuatu yang sungguh menyedihkan.’’

“Dengan otak luar biasa yang dimilikinya, dia tidak mempunyai masalah untuk mendapat wang, sebaliknya hidup dia musnah dan menjadi tidak terkawal,” kata bekas rakannya lagi.
Selepas tiga tahun belajar di Universiti Oxford, pada usia semuda 15 tahun, Sufiah mencetuskan kegemparan apabila menghilangkan diri.Dalam e-mel kepada keluarganya, dia menyifatkan hidup dengan bapanya ‘umpama dalam neraka’. Ibu Sufiah, Halimahton berasal dari Muar, Johor manakala bapanya, Yusof berasal dari Pakistan.

Sufiah hanya ditemui dua minggu kemudian di sebuah kafe Internet di Bournemouth dan bekerja sebagai pelayan hotel. Dia enggan kembali ke pangkuan keluarga dan diletakkan di bawah jagaan sebuah badan sosial sebelum kembali ke Oxford untuk menyelesaikan pengajian matematik peringkat sarjana.Dia berkahwin pada 2004 ketika berusia 19 tahun dengan peguam pelatih, Jonathan Marshall, 24, tetapi rumah tangganya hanya mampu bertahan selama setahun.

1 comment:

Anonymous said...

ada otak guna la baik2,sabar tu penting,mmg xda duit,susah,tapi xkan lah sampai nk jual tubuh,bangang betol,sayang aku xminat matematik,aku anak kacuk gak,aku bngga jadi kacukan.tapi aku xla pandai mcm sufiah,blh la,abng aku pandai la math,aku xska math,erm, jenis ada otak xda ilmu, cantik diluar,buruk didalam..buat apa,bek jadi mcm aku,xjual tubuh pon duit masyuk...aku beriman,sbb tu ALLAH tulung,penah gak ALLAH uji ngn duit masa tu aku ingt nak je jual tubuh,sebb dah kat 2 minggu aku xmkn nasi,tapi aku sayang diri aku xmo,lah...